Goed, beter, stress!
Op zoek naar geluk, ervaren we prestatiedruk.
Tijdens mijn spreekbeurten bij studentenverenigingen kwam steeds vaker het thema prestatiedruk naar voren. De verwachtingen die we van onszelf, elkaar en het leven hebben zijn enorm toegenomen. Ook in ons eigen gezin is het binnengeslopen. Peter en ik hebben nooit hoge eisen aan onze kinderen gesteld, maar waren ondertussen zelf wel perfectionistisch. Ook wij gingen voor het perfecte plaatje. De prijs die we met elkaar in onze prestatiegerichte maatschappij betalen is echter hoog: onze fysieke en mentale gezondheid, relaties en geloofsleven staan onder druk.
We willen het graag goed doen, onszelf uitdagen tot beter, misschien zelfs wel de beste zijn. Nielson zingt daarover: ‘Het moet altijd maar meer zijn, beter en groter, sterker en sneller en de lat die moet hoger.’ Maar wanneer is goed goed genoeg? We zijn op zoek naar geluk maar ervaren daarin steeds vaker prestatiedruk. Inmiddels dringt het steeds meer door dat we zo niet verder kunnen. Het moet anders moet, maar hoe doe je dat?
‘Goed, beter, stress!’ gaat over de druk om aan alle verwachtingen te voldoen, perfectionisme, controledrang, keuzestress, FOMO, prestatiedruk in het geloof en in relaties en de verstoorde balans tussen prestatie en relatie. Naast de ervaringen van anderen, vind je in het boek eigentijdse ontwikkelingen, psychologische achtergrondinformatie én inzichten vanuit Gods Woord. De bijbel is zó oud, maar tegelijk zó actueel. Ik ben daar telkens weer door verrast en enthousiast over. God komt ons tegemoet in en door Zijn Woord.
De antwoorden die ik heb gevonden gaan over inzicht krijgen, de balans tussen relatie en prestatie, het functioneren vanuit Gods rust en kijken naar Jezus. Hoe ging Hij met prestatiedruk om en welke lessen kunnen we van Hem leren. Ook voor mij is dat een proces waarin ik steeds meer mag groeien. Het is mijn verlangen dat we in plaats van ‘Goed, beter, stress!’ zullen gaan naar ‘Goed, tevreden, rust!’.
Je kunt ‘Goed, beter, stress!’ gebruiken als werkboek. Elk hoofdstuk eindigt met een aantal vragen en opdrachten om mee aan de slag te gaan. Daardoor krijg je meer inzicht en wordt je aangemoedigd om een verandering in gang te zetten.